Habilitering
Målet med habilitering är att personer med livslånga funktionsnedsättningar ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Stödet anpassas utifrån personens behov.
Habilitering syftar till att personer med omfattande funktionsnedsättning ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Stödet anpassas medicinskt, psykologiskt, socialt och pedagogiskt utifrån personens behov.
Vid habilitering är den enskilde delaktig i utformningen av hans eller hennes habiliteringsplan. I den skrivs de mål som insatserna syftar till och vilket stöd personen behöver.
I habiliteringen kan följande ingå:
- Information om personens funktionsnedsättning.
- Behandling för motorisk och språklig utveckling.
- Behandling, stöd och insatser för psykisk och social utveckling.
- Behandling, stöd och insatser för att utveckla socialt samspel.
- Stöd och utprovning av hjälpmedel för att kunna göra vardagsaktiviteter.
- Råd inför bostadsanpassning och annan anpassning av miljön.
- Samtalsstöd.
Habilitering
Med habilitering avses insatser som ska bidra till att en person med medfödd eller tidigt förvärvad funktionsnedsättning, utifrån dennes behov och förutsättningar, utvecklar och bibehåller bästa möjliga funktionsförmåga samt skapar goda villkor för ett självständigt liv
och ett aktivt deltagande i samhällslivet (Källa: SOSFS 2008:20).
Rehabilitering
Med rehabilitering avses insatser som ska bidra till att en person med förvärvad funktionsnedsättning, utifrån dennes behov och förutsättningar, återvinner eller bibehåller bästa möjliga funktionsförmåga samt skapar goda villkor för ett självständigt liv och ett aktivt deltagande i samhällslivet (Källa; Socialstyrelsen termbank).
Råd och stöd
Rådgivning och annat personligt stöd innebär enligt LSS expertstöd av rådgivande och allmänt stödjande art som ställer krav på särskild kunskap om problem och livsbetingelser för människor med stora och varaktiga funktionsnedsättningar (Källa: Regeringens proposition 1992/93:159 Stöd och service till vissa funktionshindrade).
Råd och stöd
Vi har nyligen utformat en ny riktlinje här på Gotland för råd och stöd och skulle gärna vilja ha fler…
Baslista för KVÅ-koder uppdaterad
Dokumentet ”Baslista KVÅ” är uppdaterad i juni. Koden för rehabiliteringsplan är ändrad. KVÅ-koder inom habilitering
Ny baslista för KVÅ-koder publicerad
På sidan KVÅ-koder inom habilitering kan läsa om KVÅ-koder och ladda ner senaste baslistan för KVÅ-koder. Baslistan har reviderats utifrån…
Uppdaterad baslista för KVÅ-koder mars 2020
Förvaltningsgruppen för KVÅ-koder har uppdaterat baslistan för KVÅ-koder. Du hittar den senaste listan på sidan om KVÅ-koder inom habilitering.
Uppdaterad baslista för KVÅ-koder december
I den uppdaterade baslistan för KVÅ-koder har koden för hjälpmedelsförskrivning ersatts av två nya koder där förskrivning av rullstolar särskiljs…